Skip to the content

Danmarks billigste huseleje

Billedet er fra 2018 ud mod Nr. Havnegade. (Foto: Kristian Pallesen)
Billedet er fra 2018 ud mod Nr. Havnegade. (Foto: Kristian Pallesen)

Nybyggeriet af 150 kollegieboliger i bydelen Byens Havn i Sønderborg går efter planen, så 150 studerende kan flytte ind i oktober. De får stillet midlertidige boliger til rådighed fra studiestart.

Det lover Kollegiernes Kontor i Sønderborg, som kan leje de nye boliger på 27 kvm ud for 3.000 kr. om måneden.

Sammenlignet med andre nybyggede kollegier i Danmark sparer de unge ca. 2.000 kr. om måneden i husleje ved at studere i Sønderborg i forhold til København, og 500 kr. i forhold til Århus.

- En undersøgelse sidste år fra Boligselskabernes Landsforening om huslejen i danske studiebyer viste, (når vi sætter Sønderborgs tal ind), at Sønderborg målt på husleje er Danmarks billigste studieby, fortæller inspektør Jørgen Sejrup.

Ca. 30 procent af kollegianerne ventes at være studerende fra andre lande og de vil sammen med det øvrige liv på havnen skabe et mangfoldigt miljø. Beliggenheden på havneområdet er eksklusiv. Mellem kollegiet og Alsik går en gangbro over til P-huset, så man let kan komme derfra, og videre til f.eks.  Multikulturhuset.

Miljøcertificeret

- Vi bygger et CO2 neutralt kollegie, og vi har nøje tjekket, hvad der skulle til for at adskille os fra kollegier i det øvrige Danmark på miljøområdet. Vi opfylder kravene til en miljøcertificering i sølv-klassen efter de tyske DGNB standarder (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen). Det vil sige, der er brugt bæredygtige materialer, som kan genbruges, der er et socialt miljø, bynært og studienært og en energirigtig forsyning. Kun ét andet kollegie, i Silkeborg, opfylder tilsvarende krav til miljøcertificering.

De studerende vil opleve, at der er lagt stor vægt på fællesskab og det sociale liv i kollegiet. – Man har adgang til egen bolig via fællesområder, hvor der er mulighed for et socialt liv. Så kan det naturligvis frit vælge til eller vælge fra, siger Jørgen Sejrup og tilføjer:

-Kollegiet ligger tæt ved studiepladser og studiejobs i Sønderborg. F.eks. satser vi på, at det bliver en win-win situation for Alsik og for vores unge, at hotellet får brug for nogle ansatte.